Бившият футболист на Левски Войн Войнов даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си за предстоящите мачове срещу ПАОК. Според него сините имат шансове да отстранят гръцкия съперник. Войнов има отлични спомени от двубои с отбор от южната ни съседка. През сезон 1978/79 вкарва решителната дузпа в продълженията на реванша с Олимпиакос на стадион „Васил Левски“, донасяйки успеха на сините с 3:1, като първият двубой е спечелен от отбора от Пирея с 2:1 в Купата на УЕФА.

Г-н Войнов, Левски се изправя срещу ПАОК в Лигата на конференциите. Какви са очакванията ви за предстоящия двубой?

– Смятам, че Левски има силите да отстрани ПАОК. Постоянно се пише, че гръцкият тим е много силен. Да, има истина в това, но не са чак такава класа, че сините да бъдат смятани за обречени. За мен шансовете са 50 на 50, дори леко предимство давам на Левски. В момента ПАОК се смята за по-класния отбор, но това се доказва на терена.

Какво ви прави впечатление в играта на Левски от началото на сезона – допуснаха загуба с 0:1 от ФК ЦСКА 1948, но след това разгромиха новака Спартак Варна с 5:0?

– Очаквах през този сезон на Левски да му бъде трудно. Така и ще бъде в първенството. Но това не означава, че няма да е сред първите три в крайното класиране. Сигурен съм, че сините през този сезон ще се борят за шампионската титла. Казвам всичко това, защото вече отборите ще играят защитно срещу Левски. Ще бъде много важно футболистите да са разбрали, че излизат срещу съперници, които ще дебнат само за контраатаки. Може единствено двубоите срещу ЦСКА и Лудогорец да бъдат пo-отворени и да гледаме надиграване.

Как трябва да подходи Станимир Стоилов срещу ПАОК?

– Необходимо е да се играе разумно. Ако тръгнат само в атака, сините ще сбъркат. Тук вече излиза ролята на Станимир Стоилов, за когото съм сигурен, че ще подготви много добре отбора. В тези турнирни битки трябва да се проучи съперникът. Да се покажат на футболистите силните и слабите страни на противника. Всички отбори в света имат и слабости. Сините трябва да подходят концентрирано и внимателно, защото гръцкият тим ще иска на всяка цена да постигне резултат, който да ги приближи до успеха преди реванша. Хубавото е, че отпадна правилото за гол на чужд терен.

Виждате ли кой футболист на Левски може да изпъкне в тези мачове и да бъде козът на Станимир Стоилов?

– Силата на сините не е в индивидуалните качества на определен футболист, а в колектива. Там се получават нещата. Откакто Мъри Стоилов се завърна, това е силата на тима. Това е изключително важно.

Изигравате важна роля в отстраняването на друг гръцки гранд – Олимпиакос през 1978 година. Какво си спомняте от мачовете с червено-белите?

– Единствено хубави спомени имам от въпросните двубои. Олимпиакос ни бе победил с 2:1 в Гърция, но на реванша постигнахме голям успех. „Васил Левски“ беше пълен, страхотна атмосфера. Това бе един от добрите мачове, които изиграхме в евротурнирите. Мисля, че и аз се справих добре. В продълженията поех отговорност при резултат 2:1 и дузпа в наша полза. Проявих характер и мъжество (смее се), за да застана зад топката и успях да реализирам третия гол, с който отстранихме Олимпиакос. Тогава този тим бе шампион и от добрите отбори в Европа. След мача ме извикаха в една стаичка и президентът на гръцкия отбор искаше да ме привлече, но тогава времената бяха такива, че не се осъществи трансферът. Нямаше как да стане.

Между мачовете с ПАОК Левски има гостуване на Славия. Смятате ли, че сините ще играят с едно наум срещу белите?

– Двубоят със Славия ще бъде тежък. Спомням си, че и като футболист ми бе много трудно срещу белите. Може би и защото е най-старото столично дерби. Винаги мачовете между Левски и Славия са били интересни. Надявам се и в неделя да е.